Welk observatiedeck moet je bezoeken in New York?

Eén van de beste manieren om de New York skyline te bewonderen is vanaf een observatiedeck. Maar welke moet je nou kiezen? From New York zet ze voor je op een rijtje met de belangrijkste kenmerken en voor- en nadelen. 

Eigenlijk kent New York op dit moment 3 grote bekende observatiedecks:

  • Empire State Building
  • Rockefeller Center/Top of the Rock
  • One Observatory/Freedom Tower

Maar welke moet je nou kiezen? Dat ligt er eigenlijk aan wat je zelf belangrijk vindt. We zetten ze even voor je op een rijtje!

Empire State Building

Het Empire State Building spreekt natuurlijk tot de verbeelding van iedereen die New York bezoekt. Dit is een van de iconen van de stad en dat geldt ook voor het observatiedeck. Het deck bevindt zich op de 86e verdieping en is ligt hiermee wat hoger dan dat van het Top of the Rock maar weer lager dan het deck van de Freedom Tower. Op zich maakt dat niet veel uit: het uitzicht – grotendeels buiten – is rondom prima. Doordat dit observatiedeck al zolang bestaat zijn er weinig technologische snufjes en door de populariteit moet je soms wel eens wat langer wachten. Maar dat is niet zonder reden: dit is een van de topattracties van New York.

Top of the Rock

Waarschijnlijk is dit de minst bekende van de 3 obervatiedecks. Maar laat je hierdoor niet misleiden. Het Top of the Rock observatiedeck maakt onderdeel uit van het bekende Rockefeller Center. Dit observatiedeck bestaat uit zowel een indoor als een outdoor gedeelte zodat je vrij bent in je keuze. Top of the Rock ligt het meest noordelijk op Manhattan waardoor je én Central Park goed kunt zien én een prima uitzicht hebt op Midtown Manhattan met alle bekende skyscrapers waaronder natuurlijk het Empire State Building. Het Top of the Rock observatiedeck is vaak wat minder druk dan de andere 2 decks. Een prima keuze als je ook zicht op Central Park wil hebben!

One Observatory/Freedom Tower

Het One Observatory in de Freedom Tower is het new kid on the block. Het is pas een aantal jaar geopend en staat bol van de technologische snufjes! Neem om te beginnen de lift omhoog waarvan we dit filmpje voor je hebben! Wat een belevenis terwijl je nog niet eens op het deck bent. Dit is het hoogste deck van de drie met een duizelingwekkende hoogte van 102 verdiepingen. Gelukkig blijf je dan wel binnen. Het deck biedt je 360 graden views van alle 5 de wijken van New York. Central Park is vanaf hier eigenlijk niet goed te zien maar daarvoor krijg je wel een prima zicht op het Vrijheidsbeeld en de baai van New York. Zoals we zeiden: kwestie van kiezen! Druk? Soms wel maar net als de andere decks is er een prima online reserveringssysteem zodat je met je (digitale) kaartje direct door kan lopen!

Praktische zaken

Als je één van de drie decks wil bezoeken moet je per persoon rekening houden met een prijs tussen de $ 35 en $ 40  voor een volwassene. Er zijn goede combinatie deals zoals bijvoorbeeld de New York Pass die je behoorlijk wat geld kunnen schelen. Hou er wel rekening mee dat je dan vaak toch nog in de rij moet om met je Pass een kaartje te verkrijgen.

Belangrijkste voorwaarde bij het bezoeken van een observatiedeck? Het weer! Ondanks de vele straatverkopers die ook bij slecht weer je een kaartje willen verkopen: een observatiedeck is alleen leuk als het mooi weer is en je een goed zicht hebt. Plan je bezoek dus zorgvuldig, een kaartje kun je vaak prima een dag vantevoren of op de dag zelf kopen!

Nieuwe concurrentie onderweg.....

Binnenkort zal New York een vierde observatiedeck mogen verwelkomen dat wellicht nog spectaculairder zal zijn: in het gloednieuwe Hudson Yards wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan ‘the Edge’. Dit deck steekt op de 100e verdieping uit de gloednieuwe Edge wolkenkrabber. Wij zijn nu al benieuwd en gaan hem zeker bezoeken als hij open gaat!

Top 10 New York City
Dit is de top10 must-sees als je in New York bent.

De rooftops van New York
Lees welke rooftops je deze zomer wel moet bezoeken!

The Vessel – Nieuw!
Beleef de nieuwste attractie van New York hier.